Bátorítások a hétköznapokra

Kategória: Hírek

joA napokban jó gondolatokat olvastam Joel Osteentól, aki nekem már sok bátorítást, buzdítást, felemelést tudott adni a mindennapok taposó malmában. Hiszen tudjuk, az élet sokszor nem könnyű. Még a Biblia is mondja, hogy „ne nehezedjen meg a szívetek az élet terhében”. Ezek valóságos terhek lehetnek, nem csak a fantázia szüleményei. Két bibliai bátorítást szeretnék megosztani.

Az első buzdítás Jábes történetéből való. Ez az ószövetségi, régen élt ember nehéz körülmények közül jött. Sokat nem tudunk róla, de bizonyos, hogy a nevének jelentése  „fájdalom,szenvedés, szívszorítás és  gond”. Akkoriban az adott név nagyon meghatározta az ember sorsát jó és rossz értelemben, egész életére rányomta a pecsétjét. De Jábes nem akart a nevét jelentő, lehúzó körülmények között maradni. Ez történt: „Jábes így kiáltott fel Izrael Istenéhez:  „Oh, áldjál meg és szélesítsd meg a határaimat! A Te kezed legyen velem és tarts távol minden veszedelemtől, hogy megszabaduljak a fájdalomtól. És Isten megadta a kérését.” ( I.Krónika 4:10, angol fordítás)

Ez egy nagyon bátor ima volt. Jábes arra gondolhatott, hogy bár kemény pofonokat kapott a sorstól, az élet nem bánt vele kesztyűs kézzel és szinte minden ellene esküdött, mégis tudta, hogy Isten egy jóságos Isten és Neki jó terve van ezzel a nyomorúságok alatt roskadó emberrel. És ő merészen nagy dolgot kért: „áldjál meg”. Nem csak kis morzsaért,jelentéktelen valamiért könyörgött, hanem ÁLDÁST kért. Bőségért, túlcsordulásért imádkozott. Emellett még szerette volna  a birtokának, területeinek MEGNAGYOBBITÁSÁT, MEGSZÉLESÍTÉSÉT. Ez már tényleg nem egy apróságot jelentett, hanem természetfeletti isteni csodát. Válaszképpen Isten nem utasította el, nem mondta, hogy Jábes születésekor kapott neve és körülményei az örökös szenvedésbe taszítják ezt a férfit. Nem!

ISTEN KEGYELMESEN MEGHALLGATTA EZT A BÁTOR IMÁT ÉS ANNAK ALAPJÁN  TÖRTÉNT MINDEN!

Ilyen Istenünk van nekünk, ilyen Istennek szolgálunk. Talán neked is hasonló megpróbáltatásokon kellett átmenned, mint Jábesnek. Életed rosszul indult, és egyik nehézségből a másikba jutottál. Vagy talán te magad hoztál bölcstelen döntéseket. Vagy a kapcsolataid jutottak zsákutcába. Úgy gondolod, hogy már sosem lehetsz boldog.. De ha Jábes most itt lenne, azt mondaná: „Ne maradj meg a nyomorúságos helyzetedben. Ha BÁTOR vagy, Isten valóban megáldhat.”. A zsoltáríró Dávid pedig azzal biztathatna: „Ne aggódj! Isten kiemelhet abból a mély árokból. Ő új éneket adhat a szádba. Roskadozó lépteid kicserélődhetnek fiatalos, vidám járássá. Az Úr magasra vihet fel.”

FÜGGETLENÜL, HOGY MI JÖTT ELLENED, MIBEN SZENVEDSZ ÉS NYOMOROGSZ, HA MERÉSZ VAGY KÉRNI, AZ ÉLETED HÁTRALEVŐ RÉSZE MÉG JOBB LEHET, MINT A KEZDETE!

Minden reggel elmondhatod Jábes imáját, és így szépen  kezdődhet már a napod. Lényegében ez az ima azt mondja: „Uram, tudom, hogy Te szeretsz engem. Tudom, hogy jó dolgokat gondoltál felőlem. Ma a Te meg-nemérdemelt kegyelmedet, pártfogásodat, szívességedet kérem, növekedést és a Te áldásodat.” Ez nem egy önző ima.. Azt mutatja, hogy az Úrra támaszkodsz . Az Ő természetfölötti áldását, segítségét és irányítását kéred. Ez olyan nem mindennapi pártfogást jelenthet, amit még talán sosem láttál az életed MINDEN EGYES TERÜLETÉN! Légy BÁTOR kérni! A Biblia is azt mondja: „nem kaptok, mert nem kértek.”

Másik felemelő ige volt számomra a Jeremiás 29: 11: „Tervem van számodra, mondja az Úr, hogy boldogulj és ne szenvedj, reményt és szép jövőt adó tervek.” ( angol fordítás).

Világméretű és prosperáló cégek, mint az IBM,Hewlett Packard és Microsoft súlyos gazdasági válság és depresszió idején jöttek létre. Kihívást jelentő idők sokszor katalizátort jelentettek a kreativitásra, innovációkra és kiváló teljesítmények elérésére nézve. Rossz gazdasági helyzetben vagy személyes és családi problémáinkban hajlamosak vagyunk a „túlélés mentalitás”-t kialakítani. Ha túl élem ezt a napot, hetet, hónapot, évet…Így a hitünk nem növekszik, hanem csökkenni  kezd. Nem is gondolunk arra, hogy a minket elborító vízből egyáltalán kiemelhetjük a fejünket vagy esetleg még talpra is állhatnánk. Igaz, hogy egyes időszakok nyomorúságosak tudnak lenni. Nem mindig az aratás ideje van. Néha átmehetünk olyan megpróbáltatásokon, mikor kiszáradhat, kiapadhat minden, és kemény kihívásokkal találjuk magunkat szemben.. De győzteseket is találhatunk minden szituációban. A néhány évvel ezelőtt Katrina hurrikánban is voltak, akik saját életük kockáztatásával mentettek meg sokakat.  Jeremiás is azt mondja, hogy ha az Úrban bízunk, Ő még a sivatagban is megáldhat. Nehéz  időben is prosperálhatunk. EGYESEK ELMERÜLNEK, DE AZ ÚR MINKET KIEMELHET! Ne adjuk fel a csatát, nincs veszve semmi! Isten reményt és jobb jövőt akar adni!